<$BlogRSDUrl$>



Τρίτη, Μαΐου 02, 2006


RFID, Mundial και... φακέλωμα 


Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στη Γερμανία θα είναι το πρώτο στο οποίο τα εισιτήρια θα περιέχουν ετικέτα RFID (Radio Frequency Identification) για την καλύτερη παρακολούθηση των θεατών, για λόγους ασφαλείας. Όμως φαίνεται ότι οι Γερμανοί διοργανωτές το έχουν παρακάνει λίγο...
Για πρώτη φορά τα εισιτήρια του Mundial θα είναι εφοδιασμένα με ραδιοσυχνοτική ετικέτα RFID, η οποία θα περιέχει σε ένα μικροσκοπικό τσιπάκι ένα πλήθος πληροφοριών σχετικά με τον κάτοχό του. Όσοι θέλουν να αποκτήσουν ένα "μαγικό χαρτάκι" για να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πρέπει να δώσουν πολλές προσωπικές πληροφορίες σχετικά με το άτομό τους όπως όνομα, διεύθυνση κατοικίας, εθνικότητα, αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και στοιχεία λογαριασμού τραπέζης ή πιστωτικής κάρτας.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, ο Γενικός Γραμματέας της FIFA, Urs Linsi, η δήλωση τόσο πολλών πληροφοριών αντίκειται στη νοοτροπία των φιλάθλων και αυτό θα αποτελέσει μάθημα την επόμενη φορά οπότε και δε θα συγκεντρωθούν τόσο πολλές προσωπικές πληροφορίες.
Ίσως οι Γερμανοί διοργανωτές όντως να το έχουν παρακάνει αυτή τη φορά, ωστόσο γεγονός είναι ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν δύο πολύ σοβαρά ζητήματα: αυτό της ασφάλειας, καθώς το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός μπορεί κάλλιστα να γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης, αλλά και και αυτό της πώλησης εισιτηρίων στη μαύρη αγορά.
Φήμες που κυκλοφορούν λένε ότι εφόσον θα υπάρχει RFID πάνω σε κάθε προσωπικό εισιτήριο, θα είναι σχετικά εύκολο να παρακολουθούνται οι κινήσεις των φιλάθλων με το κατάλληλο δίκτυο αισθητήρων στα στάδια. Ωστόσο οι διοργανωτές το διαψεύδουν αυτό και δηλώνουν ότι αισθητήρες θα υπάρχουν μόνο στις πύλες για να διαβάζουν τις ετικέτες των εισιτηρίων και να επιτρέπουν την είσοδο και δεν θα υπάρχουν πουθενά αλλού. Επίσης οι διοργανωτές αναφέρουν ότι ένα χαμένο ή ένα κλεμμένο εισιτήριο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μπλοκαριστεί ενώ επίσης θα είναι αδύνατον να πλαστογραφηθεί. Πάντως η εμπειρία που θα αποκομισθεί από τη χρήση RFID στο επερχόμενο Mundial, θα διαγράψει σε μεγάλο βαθμό το αν θα ξαναχρησιμοποιηθεί στην επόμενη διοργάνωση, το 2010.