<$BlogRSDUrl$>



Τρίτη, Μαΐου 23, 2006


H AMD βγάζει τους πρώτους διπλοπύρηνους Turion 


Οι νέοι επεξεργαστές AMD Turion 64 Χ2, οι οποίοι προορίζονται για notebooks, θα είναι οι πρώτοι εξηντατετράμπιτοι επεξεργαστές διπλού πυρήνα της εταιρείας, με τους οποίους η εταιρεία σκοπεύει να ανταγωνιστεί τους Intel Core Duo. Μήπως όμως έχει αργήσει πολύ η AMD αυτή τη φορά;
Η multicore επεξεργασία επιτρέπει τον έλεγχο πολλών εφαρμογών που τρέχουν σε ένα PC. Η AMD λέει ότι 85% των χρηστών PC τρέχουν τουλάχιστον έξι εφαρμογές παράλληλα στο background όπως: antivirus, e-mail, firewall, antispam, pop-up blocker, και anti-spyware. Πέρα από αυτές τις βασικές εφαρμογές έρχονται να προστεθούν τα προγράμματα που χρησιμοποιεί ο χρήστης, οι ανάγκες δικτύωσης αλλά και τα νέα πιο απαιτητικά Windows Vista που έχουν αυξημένες απαιτήσεις επεξεργαστικής ισχύος. O δεύτερος πυρήνας επίσης είναι απαραίτητος αν χρησιμοποιήσει κανείς το PC σα σταθμό τροφοδότησης άλλων συσκευών με streaming multimedia περιεχόμενο.
Έτσι οι νέοι dual core Turion, έρχονται σε μια στιγμή που η AMD θέλει απεγνωσμένα ένα αντίβαρο για να αντιμετωπίσει την εξαιρετικά επιτυχημένη πλατφόρμα Centrino Duo, η οποία κυριαρχεί, ούσα η μοναδική σύγχρονη λύση στο χώρο των notebooks. Τέσσερα μοντέλα επεξεργαστών Turion 64 X2 θα εμφανιστούν στην αγορά: Turion 64 X2: TL-50, TL-52, TL-56 και TL-60.
Η κατάσταση της αγοράς είναι ενδιαφέρουσα, καθώς πέρσι τον Απρίλιο, στις ΗΠΑ η Intel είχε το 83.13% της λιανικής αγοράς σε notebooks σε σχέση με το 15,14% της AMD (όπως ανακοινώνεται από την εταιρεία στατιστικών μελετών Current Analysis), ενώ τον περασμένο μήνα η... «ψαλίδα» έκλεισε με την Intel στο 54.71% και την AMD στο 44.66%. Πάντως στη διεθνή αγορά τα πράγματα είναι... σκούρα για την AMD καθώς από το 8.9% τελευταίο τρίμηνο του 2004, αναρριχήθηκε μόλις στο 12.2% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005 (σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από την ίδια την AMD).
Όπως και να έχει το πράγμα, οι περισσότεροι ειδικοί αναλυτές περιμένουν την Intel να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα τον Αύγουστο με τα νέα Core 2 Duo chips, με τον κωδικό Merom, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι επεξεργαστές για notebook με αρχιτεκτονική 65 νανόμετρων