<$BlogRSDUrl$>



Κυριακή, Μαΐου 14, 2006


Υδρόψυξη μέσα στο CPU! 


Το πρόβλημα της σωστής ψύξης του CPU αλλά και των άλλων chips υποστήριξης του mainboard και της κάρτας γραφικών απασχολεί όλο και περισσότερο τους χρήστες και κυρίως τους power users αλλά και τους τεχνικούς συστημάτων server. Μια επαναστατική τεχνική ψύξης εκ των... έσω, έρχεται να δώσει μια πολύ καλή λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Πάνε πολλά χρόνια από τότε που μπορούσε κανείς να έχει έναν υπολογιστή υψηλών επιδόσεων χωρίς να χρειάζεται αποτελεσματικό σύστημα ψύξης. Και οι δύο μεγάλοι κατασκευαστές επεξεργαστών, Intel και AMD καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες να κρατήσουν την κατανάλωση των... μεγαθηρίων τους σε επίπεδα κάτω των 100W, ενώ, θέλοντας και μη, πολλοί χρήστες υιοθετούν ή εξετάζουν πολύ σοβαρά την εγκατάσταση επιπλέον συστημάτων ψύξης και δη υδρόψυξης, η οποία και αποτελεσματική είναι αλλά και μειώνει θεαματικά τα παραγόμενα επίπεδα θορύβου.
Κι όμως όλα αυτά τα συστήματα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τοποθετούνται εξωτερικά καλύπτοντας τις επιφάνειες των chips και προσθέτουν μεγάλο όγκο και βάρος, όσο και πολυπλοκότητα στην όλη δομή του υπολογιστή.
Οι ερευνητές του Παν/μίου Purdue των ΗΠΑ έχουν να προτείνουν κάτι διαφορετικό: έναν επεξεργαστή με εσωτερικούς μικροσκοπικούς διαύλους ψύξης, στους οποίους θα κυκλοφορεί ψυκτικό υγρό. Η επαναστατική αυτή τεχνική κατέστη δυνατή χάρη στη μεγάλη πρόοδο της τεχνολογίας MEMS (μικροηλεκτρομηχανική).
Χάρη σε αυτήν την τεχνολογία είναι δυνατή η ενσωμάτωση σε ένα chip επιφάνειας ενός τετραγωνικού εκατοστού, πολλαπλών τριχοειδών αγγείων με διατομή περί τα 100 microns, δηλαδή ανάλογη με εκείνη μιας τρίχας ανθρώπινης κεφαλής. Πάνω από τα μικρά αυτά κανάλια υπάρχει μια πλάκα εκατοντάδων ηλεκτροδίων, τα οποία εκπέμπουν ηλεκτρικούς παλμούς.
Η τάση που αναπτύσσεται δημιουργεί κίνηση ιόντων μέσα στο υγρό, το οποίο συμπαρασύρει τα υπόλοιπα μόρια, δημιουργώντας ροή υγρού. Το σύστημα αυτό, το οποίο ονομάζεται (πολύ λογικά) micro-cooling, εφαρμόζει την παραπάνω φυσική αρχή που ονομάζεται ηλεκτροϋδροδυναμική, η οποία είναι κατάλληλη για τόσο μικρά μεγέθη, αλλά εντελώς ακατάλληλη για συστήματα υδρόψυξης μεγαλύτερου μεγέθους λόγω της μεγάλης ποσόστητας ενέργειας που απαιτείται.
Για αυτό το λόγο η μελέτη της δεν έχει προχωρήσει πολύ και εξ ου τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τώρα οι ερευνητές του Purdue όπως η αποφυγή αλληλεπιδράσεων μεταξύ του ηλεκτρικού πεδίου που επιτρέπει την υδάτινη ροή και της ροής ηλεκτρονίων που μεταφέρουν την πληροφορία μέσα στον επεξεργαστή.
Πάντως μέσα στα επόμενα χρόνια αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν οπωσδήποτε, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος εωτερικής υδρόψυξης, καθώς μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να εκατονταπλασιαστεί η ποσότητα των transistors που απαρτίζουν ένα CPU.
Πηγή: LinuxElectrons